Heerlerheide
Sociaal

Buurtlunch Heksenberg

Hallo buurtbewoners,

eind vorig jaar had ik het idee om een buurtlunch op te starten in Heksenberg. Buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten onder het genot van een lunch. Door middel van de lunch leren mensen elkaar (beter) kennen, waardoor er meer verbondenheid ontstaat en buurtbewoners iets voor elkaar kunnen betekenen.

Om dit waar te kunnen maken heb ik een aanvraag ingediend bij Frisse Wind. Ondertussen had een buurtbewoonster uit Heksenberg, Ine van Roij zich gemeld dat ze wilde meehelpen met de buurtlunch dus gingen we met volle moed er tegen aan.

Dit heeft ervoor gezorgd dat we voor de buurtlunch een subsidie hebben ontvangen zodat we aan de slag konden.

Maar helaas konden we nog niet van start omdat we nog steeds in een lockdown zaten. Er waren onderhand al 2 maanden voorbij en vonden dat we toch al iets voor de mensen konden doen door hun een hart onder de riem te steken in de moeilijke periode en tevens de buurtlunch onder de aandacht te brengen.

Vandaar dat we met Pasen samen met Buurtsteun Heksenberg en Zonnebloem afdeling Heksenberg, lunchpakketjes hebben rondgebracht. Hier zijn leuke reactie op gekomen en heeft het ervoor gezorgd dat buurtbewoners graag wilde aansluiten bij de buurtlunch wanneer die van start zou gaan.

2 juli was het dan eindelijk zo ver we mochten van start met de wekelijkse buurtlunch in Gemeenschapshuis Heksenberg. Het is erg leuk om te doen en zijn ook blij dat het goed wordt bezocht door buurtbewoners. We hopen natuurlijk nog meer te groeien en wanneer buurtbewoners het leuk vinden zijn ze altijd welkom om aan te sluiten. Buurtbewoners die een handje willen helpen bij de voorbereiding van de lunch zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Hopelijk zien we jullie tijdens onze lunch!

Groetjes,

Janny

Heerlen-Zuid
Sociaal

De Brede Maatschappelijke Voorziening

Aan de Vullingsweg zal een brede maatschappelijke voorziening (BMV) voor de Heerlerbaan worden gebouwd. Deze komt op de plek waar nu de openbare basisschool de Tovercirkel ligt. 

De BMV wordt een plek voor inwoners, leerlingen en hun ouders, jongeren, ouderen: iedereen is er welkom. Een nieuwe plek waar jongeren samen kunnen opgroeien en waar volwassenen elkaar kunnen ontmoeten. En waar we samen bouwen aan het Heerlerbaan van de toekomst. Er komen veel partners samen. Denk aan onderwijs, dagbesteding of zorg.

Projectparters in dit project zijn OBS De Tovercirkel, Basisschool de Windwijzer, Peuteropvang Heerlen, Humankind, SCHUNCK bibliotheek, Heerlen Stand-By!, JENS, Huisartsenpraktijk Heerlerbaan, Stichting De Caumerbron.

Heerlen-Zuid
Cultuur

De bibliotheek is weer geopend!

SCHUNCK is weer volledig open

02-06-2021

Beste SCHUNCK bezoeker,

De bibliotheek, muziek- en dansschool en het museum zijn weer geopend.

Onze bibliotheekvestigingen zijn onder voorwaarden vanaf 20 mei weer geopend voor een maximaal aantal bezoekers per m2.

Maximum aantal bezoekers

Heerlerbaan: maximaal 8 bezoekers

Hoensbroek: maximaal 8 bezoekers

Heerlerheide: maximaal 8 bezoekers

Glaspaleis: maximaal 20 bezoekers per etage (1e (studieplekken), 2e, 3e)

Vanaf zaterdag 5 juni mag een groep van maximaal 4 personen naar de bibliotheek komen.

Bij een bezoek aan de bibliotheek zijn registratie en gezondheidscheck verplicht bij binnenkomst. Houd deze pagina in de gaten voor de specifieke voorwaarden en reserveringsmogelijkheden.

De afhaalbieb is vanaf 20 mei niet meer actief. Gebruik maken van de online-bibliotheek is wel nog mogelijk.

Vanuit de rijksoverheid zijn we nog gebonden aan een aantal voorwaarden, hieronder lees je per onderdeel wat er wel of niet mogelijk is. Bij een bezoek aan SCHUNCK blijven de basisvoorwaarden van kracht: een mondmasker is verplicht, je houdt 1,5 meter afstand en je blijft thuis bij klachten.

Heerlerheide
Sport

Frisbee Golfbaan Heerlerheide

Hallo buurtbewoners,

Ik wil een frisbee golf baan maken in het Heidser park. Wie heeft zin om mij te helpen om dit superleuke en sportieve idee van de grond te krijgen.

Wat wil ik realiseren? Een frisbee golf baan lijkt op een golfbaan.  maar er zijn een paar belangrijke verschillen:

·        Een frisbee golf baan is vrij toegankelijk en gratis

·        Je speelt het met een frisbee, dus het is niet duur

·        Er zijn geen holes, maar manden, waar de frisbee in gegooid moet worden. Deze zijn van metaal en dus niet kapot te krijgen

·        De natuurlijke omgeving wordt zo gelaten als het is, dus bomen, gras, struiken blijft zoals het is en vraagt ook geen onderhoud

Het idee is dat je de frisbee van een grote afstand in een mand probeert te mikken. Je mag er natuurlijk een aantal keren over doen, maar hoe minder worpen je nodig hebt, hoe beter je score is. Meestal bestaat een baan uit 9 tot 18 holes (= manden). Het is een heel toffe sport en geschikt voor alle leeftijden en alle niveaus. Het maakt niet uit hoe oud of hoe sportief je bent, iedereen kan een frisbee gooien!

Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Nederlandse Frisbee Bond https://www.frisbeesport.nl/cms/discgolf

Op andere plekken in Nederland zijn al een aantal frisbee golf banen aangelegd, maar in Limburg, en dus ook in Heerlen, hebben we er nog geen! Wie heeft zin om mij te helpen om dit superleuke en sportieve idee van de grond te krijgen? Email of bel me even: cary.oberije@gmail.com of 06-21479158.

Hopelijk tot snel!

Cary Oberije

Heerlerheide
Geluk

Hoe gaat het met de bewoners Icarus?

Onze werkgroep is actief in het complex Icarus, 70 aanleunwoningen in de St Sebastianusstraat Heerlerheide. De leden van deze werkgroep zijn Sjef en Henny Pelzer en Fieny Rijvers en Piet Philipsen. Zij organiseren activiteiten in het complex, met 70 aanleunwoningen met als hoogtepunt het jaarlijkse tuinfeest. In de zomer van 2020 hebben ze maaltijden bezorgd bij een aantal bewoners, die vanuit caritas 045 werden gedistribueerd. Met Kerst en Pasen hebben zij deur aan deur bij alle bewoners een presentje bezorgd. Met Pasen mandjes met eitjes en bij de deur een advocaatje of Jus ‘d Orange gedronken de Paashaas was ook erbij. Zie foto’s. Daarnaast hebben zij individuele steun geboden aan bewoners die het moeilijk hadden door ziekte of i.v.m. eenzaamheid. Piet heeft de afgelopen maanden op vrijdagmiddag als vrijwilliger geholpen bij het coronaproof in en uitchecken van bewoners en familieleden die gebruik maakten van de loopbrug tussen Zorgcentrum Ter Eyck en Het Corneliusplein in het centrum. Deze brug is normaliter gesloten. .Op bepaalde dagen en tijden is die open zodat bewoners en familieleden even naar de centrum winkels en het Corneliusplein kunnen. Piet en andere vrijwilligers zorgen dan voor toezicht in deze overloop. Fieny en Henny ondersteunen ook bewoners die ziek zijn of eenzaam en daardoor wat extra steun nodig hebben; zo hebben zij voor een bewoner voor een bewoners die niet meer zelf zijn maaltijd kan bereiden kunnen regelen dat de buren regelmatig een maaltijd meekoken. Of zijn ze tussenpersoon en buddy voor zieke bewoners in de contacten met de zorg en artsen. De werkgroep had weer een activiteit in voorbereiding met Pinksteren. Die kan waarschijnlijk door de huidige coronamaatregelen niet door gaan. Als de regels versoepeld worden organiseren ze weer een gezellige groepsbijeenkomst in de tuin. Zij zorgen dan voor een hapje te eten, bewoners nemen zelf wat te drinken mee, er wordt ook voor muziek gezorgd. De bewoners verheugen zich erop als ze elkaar straks weer zo ongedwongen en zonder regels kunnen ontmoeten. Dat hebben ze wel gemist afgelopen jaar. 

Heerlen-Zuid
Cultuur

De Afhaalbieb is weer open!

De Afhaalbieb is weer open!

Wij moeten onze deuren weer tijdelijk sluiten, maar gelukkig gaat het lenen en inleveren van boeken gewoon door! De Afhaalbieb gaat namelijk weer van start in de vier vestigingen van SCHUNCK Bibliotheek Heerlen: Glaspaleis, Hoensbroek, Heerlerbaan en Heerlerheide.

Voor wie is deze service bedoeld?

De service is bedoeld voor alle leden van SCHUNCK Bibliotheek Heerlen. Ken je iemand die graag leest, maar waarbij digitaal bestellen/ lezen niet lukt, bied dan je hulp aan en/of wijs hem of haar op deze service. 

Nog geen lid van de bibliotheek? Meld je online aan!

Hoe werkt het? 

Je stuurt een mail naar bibliotheek@schunck.nl. Zet in de mail de volgende drie dingen:

Je contactgegevens

 1. Je naam, postcode, telefoonnummer en lenersnummer (rechtsonder op je pas)
 2.  

 De titels van de gewenste boeken

 1. De titels van maximaal vier boeken. De boeken moeten in de gekozen
 2. vestiging thuis staan. Vanwege corona kunnen we de boeken niet van een andere vestiging laten komen. Tip: check van tevoren al op bibliotheekheerlen.nl in de catalogus of je boeken op voorraad zijn in jouw vestiging.
 3.  

 De afhaallocatie

 1. De vestiging waar je de boeken wilt afhalen (Glaspaleis, Hoensbroek, Heerlerbaan, Heerlerheide)

Verrassingsboek?

Soms is een boek niet in huis. We geven dan graag een verrassingsboek mee, zodat je toch iets te lezen hebt. Wil je geen verrassing? Laat het ons dan in de mail weten.

Je ontvangt van ons daarna zo snel mogelijk een mail met een tijdstip waarop je de boeken kunt komen halen. Ze liggen voor je klaar, zodat je de boeken in het tasje maar hoeft te pakken. Uitlenen hebben wij al voor je gedaan. Jouw naam staat op het tasje.

Wanneer kan ik de boeken afhalen?

Om het veilig te houden, wijzen we iedereen een specifiek tijdstip toe waarop de boeken gehaald kunnen worden. De afhaaldata zijn hetzelfde voor al onze 4 vestigingen (SCHUNCK Glaspaleis, Hoensbroek, Heerlerbaan en Heerlerheide):      

 • Woensdag 13 jan
 • Vrijdag 15 jan
 • Woensdag 20 januari
 • Vrijdag 22 januari
 • Woensdag 27 januari
 • Vrijdag 29 januari
 • Woensdag 3 februari
 • Vrijdag 5 februari

Kan ik ook boeken terugbrengen?

Heb je thuis nog boeken dan kun je die inleveren op het tijdstip dat voor jou gereserveerd is voor de afhaalbieb. Op andere momenten is dit niet mogelijk. Maak je geen zorgen over boetes; die berekenen we niet tot einde van de sluitingsperiode vanwege de lockdown. Nadat wij weer open zijn heb je dus nog steeds ruim de tijd om je boeken boetevrij in te leveren. 

Veiligheid

Als de overheid de maatregelen rondom het coronavirus aanscherpt, kan de service per direct gesloten worden. Voor ons aller veiligheid vragen wij je strikt aan onze aanwijzingen te houden. Wij behouden ons het recht voor je uit te sluiten van de service als je dat niet doet.

Tot slot: blijf gezond!

Heerlen-Centrum
Sociaal

Zaalvoetbal als middel voor jongeren

ZAALVOETBAL ALS BASIS VOOR JONGEREN UIT ZESWEGEN

Al ruim twee jaar is jongerenwerker Jeffrey actief in Zeswegen. Jeffrey is wekelijks aanwezig in de wijken Zeswegen, Meezenbroek en Molenberg om met de jongeren in contact te komen. Hij gebruikt zaalvoetbal om voornamelijk jongeren vanaf 12 jaar met elkaar te verbinden. Zaalvoetbal is niet afhankelijk van het weer en kan daarom het hele jaar door gespeeld worden.

Jeffrey biedt een luisterend oor tijdens voetballen

Heeft een jongere een vraag? Dan heeft Jeffrey een antwoord. Of hij geeft advies over alledaagse dingen. Begeleidt jongeren naar stageplekken en bijbaantjes. Ook voor gesprekken met ouders draait hij zijn hand niet om. En het belangrijkste van alles: Jeffrey biedt een luisterend oor. Dat doet hij tijdens een potje voetbal op zowel hoog als lager niveau.

Jongeren zijn actief in hun buurt

Naast het voetbal zijn de jongeren ook maatschappelijk actief. Zo hebben ze pas geleden invulling gegeven aan een mural in hartje Zeswegen. Aan de hand van een workshop hebben ze vorm gegeven aan het ontwerp. Daarnaast helpt de oudere jeugd de jongere jeugd met hun vragen.

Heerlerheide
mobiliteit

BoodschappenPlusBus

Samen er op uit bus

Zoom